Folosesti ODC sau alte programe de file-sharing?

Tocmai citeam ceva pe net care mi-a dat de gandit :-s .Mai jos puteti citi ceva

care sigur o sa vă schimbe parerea despre acest gen de programe.

Foloseşti DC++ sau alt tip de program de file-sharing ? Pui în share muzică şi programe piratate? Sunt convins că începând de astăzi şi cel puţin pentru un timp vei cam evita să stai pe hub-uri şi să faci schimb de informaţii cu restul utilizatorilor. Autorităţile tocmai au dat prima sancţiune unui individ pe calculatorul căruia au găsit aproximativ 66 GB de piese muzicale (româneşti şi internaţionale) ce se aflau sub aripa protectoare a UPFR (Uniunea Producătorilor de Fonograme din România). Amenda a fost stabilită la 2950 de Euro (10.933 RON).

Să nu crezi că oficialii AIMR (Asociaţia Industriei Muzicale din România) au stat să conceapă vreo metodă elaborată de detectare a materialelor ilegale. După spusele lor, au intrat pe un hub românesc bine populat (xboss) şi au ales un user la întâmplare . Nu s-a ţinut cont de numărul de fişiere piratate, puteau fi mai multe sau mai puţine. Desigur, cine-i crede? Interesul lor era să aplice o amendă cât mai mare, iar pentru aceasta au ales un utilizator care avea o grămadă de muzică “otrăvită” în share.

Cei 66 de GB au fost împărţiţi în 295 de produse originale (să spunem CD-uri), iar cuantumul pentru fiecare produs s-a stabilit la 10 Euro . În total 2950 de Euro, bani pe care acuzatul i-a achitat deja.
Este dacă vrei ca la Loto 6/49, doar că aici probabilitatea să ieşi din urnă este mult mai ridicată decât aceea de a ghici cele şase numere. În plus, acţiunile nu sunt programate săptămânal ci mai mult ca sigur au loc zilnic. Cu toate acestea, nici autorităţilor nu le va fi uşor.

În primul rând, pentru fiecare utilizator trebuie să se ducă un proces, iar acest proces durează nu glumă. Cazul prezentat a durat aproape doi ani de zile, plângerea fiind înregistrată în data de 17.12.2007. Apoi, utilizatorii de DC sunt de ordinul sutelor de mii. Şi chiar dacă acum unii dintre ei se vor reprofila pe torenţi sau chiar se vor lăsa de acest sport, vor rămâne în continuare destui dispuşi să rişte. Nu mai spun că mulţi nu au auzit de acest caz şi pentru ei viaţa pe Internet se va derula ca şi până în prezent.
Cu toate acestea autorităţile pun pe masă statisticile de la BSA (Business Software Alliance) şi ne arată că rata pirateriei este în continuă scădere: în 2008 procentul era de 66%, în 2003 de 74%. Deci românii se învaţă încet încet, nu? NU. Amenzile şi acţiunile în forţă a la SWAT executate cât se poate de jalnic nu au făcut decât să sfideze nişte drepturi ale cetăţenilor. Cei 8% în minus se datorează mai ales firmelor şi companiilor care au început să comercializeze calculatoare cu software legal preinstalat.
Persoanele care preferă software-ul legal şi au respect pentru artişti nu se vor schimba în urma unei astfel de decizii. Cei care preferă să descarce de pe DC sau torente vor lua în continuare sau vor găsi alte căi de a obţine conţinut piratat, mai ieftin sau gratis.
Să vedem cât va mai dura şi povestea cu “Primul caz de piraterie amendat” şi mai ales când şi cine va fi următorul utilizator sancţionat. Poate până la sfârşitul anului vom face un top 10 al “ghinioniştilor”.


2 comentarii:

  Claudiu

4 august 2009 la 10:14

mai folosesc din cand in cand Strong Dc++

  cristi

5 august 2009 la 13:23

mah eu folosesc odc dar nu am asa de ,ulte fisiere decat 6 gb spersa nu fiu amendat sau plm k doar e dreptul meu sa asc ce vreu si in plus artisti nu sunt oblicati sa si lanseze muzica pe net (multi asa fac pentru a vedea daca prinde la public).